Dwaze blijdschap

Is blijdschap altijd dwaas? Lees het hier:

Dwaze blijdschap

Door Arie de Paauw
Museumdorf Cloppenburg

Dwaasheid is blijdschap voor een mens zonder verstand,
maar iemand met inzicht houdt de rechte weg. Spr.15:21

Lezen: Spreuken 15:19-24

Het leuke van ‘s morgens de Bijbel openslaan en een tekst aan de HERE vragen, je telkens weer voor verrassingen zet. Wat moet ik met deze tekst! Denk je dan soms. Maar je gaat ervoor bidden, je pakt de Studiebijbel erbij en voor je het weet is er weer een Opfrisser.

De tekst van vandaag is zo’n mooie wijsheid uit het boek Spreuken. Prachtig en soms poëtisch verwoordt de schrijver wijze raad en pittige tegenstellingen. Zo ook vandaag.

Blijdschap en dwaasheid gaan hier blijkbaar hand in hand, maar dat hoeft niet zo te zijn altijd. Denk aan David, die in zijn ondergoed danste voor de ark van blijdschap, dat die eindelijk weer terug in Israël en in Jeruzalem was. Zijn vrouw verachtte hem daarom en werd onvruchtbaar. Blijdschap is een partje van de vrucht van de Heilige Geest en wie ooit een bijeenkomst heeft meegemaakt met Rodney Howard Browne heeft na afloop kramp in de kaken van het lachen en is dronken in de Geest.

Daarom is dwaasheid blijdschap voor een mens zonder verstand en dat zonder verstand staat er niet in de grondtekst, daar staat zonder hart. We weten dat het makkelijk grapjes maken is ten koste van iemand anders, persoonlijk of over hele groepen mensen, denk bijvoorbeeld aan moppen over onze lieve zuiderburen. Maar die blijdschap is inderdaad dwaasheid, dat slaat nergens op, goedkope onderbroekenlol. 

Hoe spreek je over iemand, over mensen, onze woorden hebben kracht, ook in deze dingen! Spreek positief over mensen, complimenteer ze, zoek het goud tussen de rommel en je wordt beloond met een glimlach, de Bijbel noemt dat bemoedigen. Dat is èchte blijdschap, zoals vers 23 zegt!

En iemand die inzicht heeft, verkregen door de Heilige Geest, die houdt de rèchte weg, is eerder op zijn bestemming omdat hij doet wat goed is in de ogen van de Heer en is dus onder Zijn zegen. Dan is het toch niet moeilijk welke keuze we vandaag maken, toch, ik kies tenminste het tweede!

17-09-2021