Verzadigd

Heb jij last van de inflatie?

Verzadigd

Door Arie de Paauw

[Markus 8:8] De mensen aten tot ze verzadigd waren; de leerlingen haalden op wat er van het eten overschoot: zeven manden vol. NBV21

Lezen: Markus 8:1-9

Onze God is een God van overvloed, een van Zijn namen is ook JHWH Jireh, de God, Die voorziet. We bevinden ons in een tijd, waarin de inflatie hoger is dan ooit tevoren. Misschien weet je niet hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen. Je hebt gewoon minder boodschappen voor hetzelfde geld als een paar maanden terug. Laat je dan bemoedigen door dit verhaal!

Het staat te boek als de tweede wonderbare spijziging, wat het des te wonderlijker maakt dat de discipelen dezelfde vraag stellen als bij de eerste: ‘waar halen we in vredesnaam zoveel brood vandaan om deze mensenmassa te voeden. 4000 mensen, dat is ontzettend veel. En Jezus is bewogen met hen, daar begint het mee, ze zijn al drie dagen bij Hem en hebben niets kunnen eten, over geestelijke honger gesproken!

Dan moeten ze gaan inventariseren hoeveel ze hebben en ze krijgen 7 broden uit de menigte, minstens drie dagen oud dus, want niemand had een oventje bij zich, en enkele visjes, die dus misschien ook niet al te fris meer waren, want koelkasten en ijs om ze ver te houden waren er evenmin. Maar dat is voor Jezus geen probleem.

Hij zegt dat ze moeten gaan zitten en dankt voor de 7 broden. Nu is 7 een mooi getal in de Bijbel, het getal van de volheid. Merk op dat ook in de vorige wonderbare spijziging dat getal een rol speelde, 5 broden en 2 bevissen is ook 7! En die 7 broden zijn meer dan genoeg om al die 4000 mensen te voeden, want ze aten tot ze verzadigd werden. Ik weet niet of je al eens drie dagen niet gegeten hebt, maar ze zullen hebben zitten schranzen! Want dan heb je gewoon een razende honger! En als klap op de vuurpijl zijn er ook nog eens 7 manden over. Het woord dat voor manden is gebruikt is hetzelfde woord als voor de mand wordt gebruikt waar Paulus mee uit Damascus vluchtte, dus geen kleintje, er kon zich een mens in verstoppen!

Overvloed, verspilling? Of een teken van Gods voorzienigheid?! Er is meer dan genoeg, net als bij de eerste spijziging overigens. Nu zijn er wel een aantal ingrediënten die we tegen komen, die nodig zijn voor een wonder.

1] het geloof van Jezus, geen moment heeft Hij getwijfeld of het allemaal wel zou lukken. ‘ga maar zitten, komt goed’, hoor je Hem haast zeggen

2) bewogenheid, innerlijke ontferming. Onmisbaar als we iets wonderlijks willen zien, de liefde die ons dringt, zoals ik afgelopen maandag al schreef

3) danken voordat je het wonder ziet, dus in geloof wandelen en niet in aanschouwen

4) een geloofshandeling. Hij brak de 7 broden en gaf ze aan de discipelen, die dus met een halfje brood op de mensen afstapten en het begonnen te breken en maar bleven breken! Ze zagen het niet maar deden het wel

5j vertrouwen. Vertrouwen dat het Goed komt, want God is goed. Ook al zie je het niet, ervaar je het niet, God is goed!

6) geven. Er is iemand, of meerderen, geweest die wat ze hadden hebben afgestaan, zodat het wonder kon gebeuren 

7) er was materie nodig om te kunnen vermenigvuldigen 

Wij hebben het ook al eens meegemaakt, tijdens de afsluiting van een Alpha, waar we mensen altijd anderen lieten meenemen. Er zouden er 80 komen volgens de opgaven, maar we hadden voor 100 mensen gekookt, maar er kwamen er 120! En ook nu kwam niemand tekort, wat God met brood en vis kon doen, lukte ook met kipschnitzel en ijsjes van de Aldi!

Hoe de inflatie er ook uitziet of wat voor wonder je ook nodig hebt, weet bij Hem is altijd genoeg. Ga niet beknibbelen op je uitgaven aan het koninkrijk, geef zelfs meer met liefde en bewogenheid en je zult merken dat er nog overschotten zullen zijn, hele grote manden, ook weer 7, volheid.

God is niet karig, Hij is overvloedig, de vraag is vertrouwen we Hem?

01-12-2021