Schuilplaats

Schuilplaats

Door Arie de Paauw

[Ps.91:1] Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont
en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende, (NBV21)

Lezen: Psalm 91

Een nieuw jaar ligt voor ons en niemand weet wat het ons zal brengen. Komen er nog meer besmettingen, met daaraan gekoppeld strengere maatregelen, nog meer boosterprikken? Een nieuw kabinet, wat kunnen we er van gaan verwachten? je kunt je druk gaan maken en verdrinken in de zorgen, of je kunt doen wat de Psalmdichter hier zegt: schuilen bij God

Het begint eigenlijk met een voorwaarde op de belofte. Als je schuilt bij God, overnacht je in de schaduw van El Shaddai, de Almachtige. Als je in iemands schaduw bent, ben je onzichtbaar, voor de vijand, voor iedereen, die je kwaad zou willen doen. Maar dan moet je dus schuilen bij Hem. En dat is een daad die wij moeten doen. Dat betekent dus al je wereldse zekerheden loslaten en het van Hem alleen verwachten. Dat is een daad van vertrouwen, een actie van onze kant.

Dat wil niet zeggen dat je dus voor bepaald dingen geen voorzorgsmaatregelen meer hoeft te treffen, je hebt nog steeds je eigen verantwoordelijk. Dus gewoon uitkijken bij het oversteken, je autogordel om, niet voor een aankomende net oversteken enz. Je vult het zelf maar in.

Maar in alles mag je weten, dat de Almachtige, de El Shaddai, je beschermt en bewaart. Schuilen bij Hem betekent ook dat je afrekent met zonde in je leven, waardoor je deuren openzet voor de tegenstander om je aan te vallen, want zonden verzwakken je wapenrusting…. Heiligheid is een vereiste om in de Nabijheid van de allerhoogste te zijn. Want zonde brengt scheiding en kan niet bestaan in Zijn tegenwoordigheid!

We kunnen daar wel eens te gemakkelijk over doen, God vergeeft toch wel. Jazeker, dat doet Hij, maar Hij vraagt ook dat we breken met de zonde en heilig leven: Wees heilig, want Ik ben heilig, vinden we ook in het Nieuwe Testament! En Hij heeft de Heilige Geest gestuurd om ons daarbij te helpen!

Maar we mogen weten, dat als we op die manier schuilen bij Hem, de vijand ons niet kan deren. Hij kan het proberen, maar hij wordt ontmaskert! Is dat geen veilig gevoel om het nieuwe jaar te beginnen?

03-01-2022