Vergeten

Vergeten

Door Arie de Paauw

[Fil.3:13b] maar één ding is zeker: ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat voor me ligt.NBV21

Lezen: Fil.3

In dit nieuwe jaar heb je misschien wel doelen gesteld, meer of minder van dit en dat enz. Maar Paulus geeft je het advies om het verleden achter je te laten, wil je je doel bereiken, dat is best moeilijk, of niet dan?

Want het verleden bepaalt hoe we nu zijn, handelen en ons voelen. Zeker als dat negatieve dingen zijn, zoals afwijzing, incest, verkrachting en noem maar op. Maar dat kunnen dus juist dingen zijn, die je groei in de weg liggen. Paulus heeft het hier over zijn afkomst en opleiding, maar hij beschouwt dat als afval, drek staat er letterlijk. Als die positieve dingen ons in de weg kunnen zitten, hoeveel te meer dan negatieve dingen.

Pastoraat is mooi, maar het blijft je altijd weer met het verleden confronteren. Een tijdje geleden schreef ik al over de kracht van vergeving en dat heeft er zeker mee te maken. Maar vergeven is één, maar vergeten gaat nog dieper. Voor God is dat wel zo. Onze zonden heeft Hij achter Zich gegooid in de zee van eeuwige vergetelheid en, zei Corrie ten Boom, er staat een bordje bij: verboden te vissen.

Misschien merk je wel hoe je omgeving over je praat: ’je weet wel, dat incest slachtoffer, of dat stel wat gescheiden is, die pornoverslaafde’ en noem maar op. Lieve, goedbedoelende gemeenteleden helpen je er wel aan herinneren, niet wetend dat ze de aanklager daarmee ook nog eens een handje helpen.

Kies ervoor om je verleden niet meer met je mee te dragen, je gaat je doel, Gods bestemming voor je leven missen. Vraag de Heilige Geest je te helpen de rommel uit je verleden op te ruimen en begin opnieuw. Jij bent Zijn geliefde kind, dat is de enige titel die Hij je geeft, maar dat is dan wel een eretitel, die draag je toch met verve?

05-01-2022