Recht

Eindelijk recht

Door Arie de Paauw

[Spreuken 13:22] Van een goed mens zullen zelfs de kleinkinderen erven, maar de rijkdom van zondaars valt rechtvaardigen toe. NBV21

Lezen Spreuken 13:20-25

Wordt er dan toch nog recht gedaan?, vraag je je misschien wel eens af. Rijken worden rijker, armen worden armer en ook onder dit kabinet zal het niet veel beter worden. Toch ligt er een belofte voor ons en ons nageslacht, als we goed zijn….

‘Welvaartsevangelie’, hoor ik critici al weer denken, want de praktijk is anders. Maar dit zegt het Woord en dat beschouwen we toch als onfeilbaar? Misschien zong je het gisteren nog: Ik roem in God, ik prijs het onfeilbaar Woord. Maar misschien treden al deze dingen niet in werking omdat we ons niet aan de voorwaarden houden. Beloften in de Bijbel zijn niet alleen maar genade, soms is er een voorwaarde waar je aan moet voldoen.

Ik heb wel eens vaker gesproken over de generatievloek, maar er is ook een generatie zegen. Dat zien we hier. Onze kleinkinderen zullen erven. In de tijd van de Bijbel was dat alles materieel, land, geld en goed. Maar het kan ook geestelijk zijn. Goede mensen leggen zaad in hun kinderen, die dat weer doorgeven aan hun kleinkinderen. 

Maar wat is goed? Niemand is goed, dat zegt de Bijbel ook, maar we weten dat als we Jezus hebben aangenomen, onze zonden zijn vergeven en we in Zijn ogen rechtvaardig zijn.

Ons leven is geen garantie dat onze kinderen gaan geloven, ze hebben daarin een eigen verantwoording. Wel mogen, moeten we zelfs, bidden, dat het zaad tot wasdom zal komen. Ook daarin zijn er beloften.

En dan dat laatste, het vermogen van de zondaar is weggelegd voor de rechtvaardige. Dat is een lastige. Want wij zijn gewend dat een christen sober moet leven, toch? Maar blijkbaar heeft God een ander plan, Hij zorgt voor zijn kinderen. Het wordt tijd dat we de vloek en geest van armoede, die over veel mensen heerst, verbreken en uitwerpen, in de Naam van Jezus, want als wij het Koninkrijk op de eerste plaats zetten, krijgen we alles wat we nodig hebben (Mat.6:33) en zelfs nog meer, want God is een God van overvloed!

17-01-2022