Deel aan de Goddelijke natuur

Luister het hier: https://www.podbean.com/media/share/pb-k6vf6-119f45d

Deel aan de Goddelijke natuur

Door Arie de Paauw

‘Daardoor heeft Hij ons de grootste en kostbare beloften geschonken, opdat u daardoor deel zou krijgen aan de Goddelijke natuur, nadat u het verderf, dat er door de begeerte in de wereld is, ontvlucht bent.’ ‭‭2 Petrus‬ ‭1:4‬ ‭HSV‬‬

Lezen: 2Petr.1:2-15

Luister hier naar de audio versie op SoundCloud

Er is een voetbalclub, als vlakbij Rotterdam wonend zal ik hun naam niet noemen, die zich godenzonen noemt. En dan wordt verwezen naar hun naamgever, een God uit de Griekse mythologie. Psalm 8 zegt dat God ons, bij de schepping, bijna goddelijk heeft gemaakt en hier zegt Petrus dat we deel hebben aan de goddelijke natuur.

Een mens die God werd, een halfgod, dat komt in de mythologie vaker voor. Maar in het christendom is dat toch anders. Jezus was geen halfgod, Hij was volledig God, maar legde die godheid af toen Hij naar de aarde kwam, zodat Hij volledig mens werd. Dat is iets anders.

En op het moment dat wij zijn gaan geloven ontvingen we Zijn goddelijke natuur. Want op dat moment werden we een kind van God, totaal veranderd, kregen we goddelijk DNA en kwam de derde persoon van de Drie-eenheid, de Heilige Geest in ons wonen. We zijn dus compleet veranderd!

En dat dat dus uitwerking zal hebben in ons leven mag duidelijk zijn. We zijn niet maar arme mensen die blijven zondigen, omdat we niet anders kunnen. Ook dat is weer een leugen van de tegenstander, die we moeten ontmantelen. Wij hebben deel aan de goddelijke natuur. We zijn niet alleen maar bijna goddelijk, we zijn het gewoon! 

En omdat de Heilige Geest in ons woont kunnen we de boze, en al zijn verleidingen, weerstaan. Wij hebben een goddelijke Vader, Iemand Die ons echt gewild heeft en Zijn Geest woont in ons. Dat is onze motivatie om het verderf dat er in de wereld is, te ontvluchten, in Zijn kracht, door onze nieuwe natuur!

Gebed: Wat is het toch geweldig, hemelse Vader, dat we Uw natuur hebben ontvangen, dat we geen slachtoffer meer zijn, maar overwinnaar en de boze en alle verleidingen kunnen weerstaan!

Proclamatie: Ik heb deel aan de Goddelijke natuur!

Luisteren: Psalm 8 (Opwekking 70)

Alle muziek in deze serie is the beluisteren op Spotify, op de playlist WIBIC

Deze opfrisser is onderdeel van de nieuwe serie ‘Wie ik ben in Christus’ #WIBIC

08-02-2022