Waarom ben je hier?

Weet jij het?

Weet jij waarom God je op deze aarde heeft gezet? Waarom ben je hier? Veel mensen omschrijven hun doel als: persoonlijke vervulling of gelukkig zijn. Maar het doel van je leven is veel groter dan je eigen geluk.
Lang voordat jij geboren werd, ja zelfs lang voordat je verwekt werd, was jij al in de gedachten van God. Je leeft omdat God dat wilde. Hij heeft een plan met jouw leven. God roept jou om een bijdrage te leveren aan het welzijn van je kinderen of je vrienden, je collega’s, buren of wie je ook maar tegenkomt. God heeft jou gemaakt met een bedoeling, om een bijdrage te leveren, om betekenisvol te zijn, om invloed uit te oefenen.

Alles draait om succes

In onze hedendaagse cultuur draait alles om succes. We kennen allemaal mensen die ‘geslaagd’ zijn en meestal denken we dan aan inkomen en rijkdom, maar als je honderd mensen vraagt wat succes nu eigenlijk betekent, dan is de kans groot dat je honderd verschillende antwoorden krijgt. Succes is namelijk iets subjectiefs. Als een zakenman bijvoorbeeld als doelstelling heeft een winst van 2 miljoen in een jaar te behalen en hij heeft uiteindelijk 100.000 euro winst, dan zal hij teleurgesteld zijn en zichzelf niet succesvol voelen. Maar reken maar dat als ik 100.000 euro winst zou maken in een jaar, dat ik me behoorlijk succesvol zou voelen!

Helaas heeft de kerk dit werelds idee van succes overgenomen. De voorganger van de grootste gemeente noemen we succesvol. Volgens deze werelds maatstaven is Jezus trouwens een mislukkeling. In de hedendaagse kerk met haar streven naar gemeentegroei, zou hij het nooit gemaakt hebben, want in de loop van zijn bediening werd zijn gemeente alleen maar kleiner. Maar Jezus heeft wel een ongelooflijke invloed gehad.

Terwijl in onze cultuur vrijwel alles gewaardeerd wordt naar de mate van succes, maakte de Heer zich daar niet zo druk om. Onze werelds prestaties interesseren God namelijk niet zo erg. Hij is veel meer geïnteresseerd in de invloed die jij uitoefent dan in je successen. ‘Succes’ is het gevoel dat je krijgt als je een gesteld doel bereikt, maar ‘invloed’ brengt in de loop van de tijd verschil aan in het leven van ander mensen. Jezus ‘beïnvloedde’ uiteindelijk maar een kleine groep mensen, maar deze mensen werden wel sleutelfiguren voor de eerste gemeente en in feite heeft hun leven nog steeds invloed op ons!

De waterdoop van Patrick

Mark Twain
De Amerikaanse schrijver Mark Twain heeft eens het volgende gezegd: ‘De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag dat je bent geboren en dag dat je ontdekt waarom.

 

Waarmee wil jij anderen beïnvloeden?

Wat is de erfenis die jij achter wilt laten? Niemand van ons weet de dag van zijn sterven. Morgen kan de laatste dag zijn dat je leeft. Heeft jouw leven dan betekenis gehad?
Je krijgt een betekenisvol leven door je helemaal toe te wijden aan God en volkomen voor hem te leven. Hem lief te hebben boven alles, hem de grootste prioriteit van je leven te laten zijn. Stel dat niet uit! Laat je niet bedriegen door te denken dat je nog zeeën van tijd hebt om voor Christus te leven, te genieten van je geliefden of om dat te doen waarvan je weet dat het jouw taak is.
Ik daag je uit om vanaf vandaag volkomen voor God te leven en te investeren in de mensen die je liefhebt en te werken aan de taak die God voor jou heeft. Je hebt niet alle tijd van de wereld!

Jan Pool