Geplaatst op Geef een reactie

Vissers van mensen

‘Hij zei tegen hen: “Volg Mij. Dan maak Ik van jullie vissers van mensen.”
Matteüs‬ ‭4‬:‭19‬ ‭BB‬‬

Als je Jezus volgt, zijn discipel bent, word je, of beter gezegd, maakt Hij je tot een visser van mensen. Hoe kan het dan zijn dan er zoveel weerstand en uitvluchten zijn bij mensen als het gaat om evangelisatie en het getuigen van je geloof? Zijn we dan wel echt een volgeling van Jezus?

Ik heb 2 versies van hetzelfde verhaal gebruikt voor de dagtekst en het erbij te lezen stukje. Mattheüs is de man die haast heeft in zijn verhaal en soms hele stukken, details, weglaat, terwijl Markus en Lukas juist van de details zijn. Daarom is het altijd goed om een verhaal van en over Jezus in de verschillende ‘getuigenverklaringen’ te lezen.

In de versie van Lukas zijn we midden in de eerste wonderbare visvangst. We kunnen uit dat verhaal een aantal lessen leren over evangeliseren:

1) Ze waren hun netten aan het verzorgen. Zorg dat je materiaal, waar je mee vist op orde is.

2) Petrus was gehoorzaam, ondanks het feit dat wat Jezus van hem vroeg tegen alle wetten van de visserij inging.

3) Hij was bereid om zijn netten aan de andere kant uit te werpen. Zit niet vastgebakken aan de manier zoals jij het altijd doet, maar wees bereid om iets nieuws te leren, ook al vind je het, in eerste instantie, niets.

4) Hun netten scheurden bijna. Zorg dat er opvang en nazorg is voor de mensen die je ‘vangt’. Als de netten scheuren ben je ze kwijt.

5) Ze wenkten de mannen in de andere boot om te helpen. Wees bereid om samen te werken, je kunt niet alle vissen begeleiden, sta open voor hulp van anderen en samenwerking.

En volg Jezus, met eenzelfde bewogenheid en passie die Hij voor mensen had. Je evangeliseert niet om te scoren, maar om de hel leeg te plunderen. Wees niet tevreden met een goed gesprek, maar vang ze en breng ze binnen.

Misschien is een van de redenen wel dat er zoveel weerstand tegen evangeliseren is, dat er veel effort in zit, maar weinig resultaat. Daarom moeten we leren te vissen met goed materiaal en erop gericht zijn de vangst binnen te halen. En dan zou het zomaar kunnen dat onze bootjes bijna zinken van de grootte van de vangst. Maar het begint met 1 ding: Jezus volgen! En dat betekent overgave!

Gebed: Ja, Here Jezus, ik wil U volgen en een visser van mensen worden, wat het me ook kost. Ik ben bereid om de netten aan de andere kant uit te gooien en te zien wat voor een wonderbaarlijke vissen ik ga vangen. Ik geef me over aan U, hier ben ik, gebruik mij!

Luister tip: Fishers of men- Newsboys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *